AJUNTAMENT DE BESALÚ   -   ARCHITECTURE / COLLAB. RCR ARCHITECTS

Architecture and Interior Design / RCR Arquitectes, collaboration in construction management

AJUNTAMENT DE BESALÚ - ARCHITECTURE / COLLAB. RCR ARCHITECTS

The adventure of learner

The place where the first apprenticeships are made. A nursery is much more than a "nursery". We do not want to create a space where children are kept. The first steps. The first discoveries. We want to create an inspiring space, where children can develop and start the adventure of learning on the right foot. The challenge, a location limited by three streets with a steep slope and a rural setting, exposed to the sun, where the aridity in summer and the cold in winter are evident.

The boxes of the colored pencils, with their orderly chromaticism, serve as inspiration to create a space where interior and exterior mix, creating games of shadows and labyrinths of colors: our tribute to the secret world of children, bright, introverted and stimulating spaces.

A compact, single-level plan, articulated around two patios: the playground, surrounded by classrooms, and a smaller patio that illuminates the administrative rooms and the kitchen.

Corridors, corners or dead spaces are eliminated in this concept of the space. The exterior coverage is screened through the colored tubular elements of the facades: tubes of the same height, but with different materials and sections, some are fixed, others rotate and make sounds, and become another element of children's play.

Light and color thus become the backbone of this project carried out at the height of the most petite. Photography: Pep Sau

© 2022 TATOTUM STUDIO